Hygiënecode en HACCP: Wat is het verschil?

Blog

Heb je een bedrijf dat met voedsel en/of dranken werkt? Dan heb ook jij te maken met de regels rondom voedselveiligheid. Termen zoals ‘HACCP’, ‘schoonmaakplan’, ‘hygiënecode’ en ‘voedselveilig werken’ zijn jouw bekend. Al deze termen kunnen soms alleen wel verwarrend zijn. Daarom legt Erik van Hoogstraten, Hygiëne adviseur, je in dit artikel uit wat nou ook alweer het verschil tussen de hygiënecode en HACCP is.

De hygiënecode: een gids voor voedselveilig werken

De hygiënecode is een gids voor bedrijven die omgaan met voedsel, waarin de regels staan om de voedselveiligheid en hygiëne te bewaken. De horeca, bakkerij, slagerij en detailhandel hebben elk een eigen hygiënecode die is opgesteld door een brancheorganisatie. De hygiënecode voor de bakkerij kun je bij ons bestellen. Een overzicht van alle hygiënecodes vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wanneer je volgens de hygiënecode werkt voldoe je aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. De hygiënecode geeft niet alleen aandacht aan de basisvoorwaarden (o.a. hygiëne, bouwkundige zaken, machines en gereedschappen, plaagdierenbestrijding, temperatuurbeheersing,  en opleiding), maar ook HACCP.

Hygiënecode is niet hetzelfde als Diploma Sociale Hygiëne

Soms verwarren mensen de hygiënecode met een Verklaring kennis en inzicht Sociale hygiëne. Dit is alleen niet hetzelfde. De hygiënecode gaat over regelgeving en voedselveilig werken. Het diploma Sociale Hygiëne over verantwoorde verkoop van alcohol.

HACCP: een voedselveiligheidssysteem

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Met een voedselveiligheidssysteem voorkom je dat de veiligheid van voedsel in gevaar komt. Met HACCP breng je het hele productieproces en mogelijke risico’s en gevaren in kaart. Vervolgens geef je aan hoe je deze risico’s en gevaren beheerst. Dit doe je aan de hand van 7 principes.

Het verschil

De hygiënecode is een praktische vertaling van een HACCP-plan voor kleinere bedrijven met relatief eenvoudigere processen, afzetgebied en klantenkring. Wanneer je als midden- of kleinbedrijf volgens de hygiënecode werkt voldoe je aan de voedselveiligheid wetten. Het voordeel hierbij is dat je als bedrijf niet zelf alle risico’s in kaart hoeft te brengen, maar dat dit door jouw brancheorganisatie al gedaan is

Hulp nodig?

Wil je hulp bij het implementeren van de hygiënecode binnen jouw bedrijf? Of advies over de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf? Eén van mijn collega’s of ik helpen je graag verder. Kijk hier voor meer informatie over hygiëne-advies.

Wil je een keertje sparren over jouw bedrijfsvraagstukken? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze accountmanagers aan.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste artikelen? Volg ons op LinkedIn of Facebook. Of schrijf je in naast dit artikel of onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief.

 

 • Vorige bericht
  Nieuws
  Alles over de STAP-subsidie
  Met  de STAP-subsidie krijgen werkenden en werkzoekenden de mogelijkheid om gratis een opleiding of training tot € 1.000 te volgen. Er is geen drempelbedrag en je hoeft het bedrag ook niet voor te schieten.
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Blog
  HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken?
  Wanneer je met voedsel of drinkwaren werkt (verwerkt, behandelt of vervoert) moet je voedselveilig werken. Je kan hiervoor een voedselveiligheidssysteem (HACCP) opzetten of werken volgens de hygiënecode. In dit artikel vertelt Erik van Hoogstraten,...
  Lees meer
Terug naar artikelen