Hygiëne en Wetgeving advies

Zoals de wereld steeds verandert, veranderen ook de wettelijke eisen van de voedselindustrie continue. Ben je op de hoogte van alle wetgeving? Of beter gezegd: blijf je op de hoogte? Wij geven graag advies over de voor jouw geldende hygiënecode.

Erik, één van onze hygiëne adviseurs vertelt je hieronder hoe een adviestraject verloopt

Anders als bij een hygiëne-inspectie ga ik als hygiëne adviseur aan de slag met waar jij behoefte aan hebt. Hygiëne-advies is daarom altijd maatwerk.

De meeste klanten willen zich voorbereiden op een hygiëne-inspectie of advies op het gebied van etikettering. Maar ook voor andere hygiënevraagstukken zoals het opstellen van een schoonmaakrooster kom ik graag bij je langs.

Werkwijze hygiëne-advies ter voorbereiding op inspectie

Ik bezoek je bedrijf en bekijk het op basis van de voor jouw bedrijf geldende hygiënecode. We werken voor diverse organisaties binnen de versbranche. We hebben kennis en ervaring met de hygiënecode voor het slagers- en poeliersbedrijf, horeca, brood- en banketbakkerij en detailhandel (CBL).

Tijdens mijn bezoek ga ik op praktische wijze door je hele bedrijf en betrek medewerkers bij het proces. We doorlopen daarnaast managementonderdelen en registratieverplichtingen. Op basis van de constateringen geef ik je praktische adviezen waarmee je de voedselveiligheid binnen je bedrijf verbetert. Ook maak ik een rapport met foto’s, met sterkte en zwaktepunten en persoonlijk advies over het bijsturen van je organisatie. Dit rapport kan je zien als actieplan waarmee je het hygiëneniveau binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Voldoet jouw onderneming aan alle eisen?

Gefeliciteerd! Je kan je bedrijf laten inspecteren door Harry of Nanda (één van onze inspecteurs). Ook bevestigt dit dat jouw bedrijf zeer goed bezig is.

Etiketteringsadvies

Het opstellen van een etiket is soms ingewikkeld, daarom kijk ik graag mee. Ik bespreek samen met jou welke wensen er zijn en inventariseer wat er nodig is. Op basis daarvan maak ik een plan en help ik je bij het:

  • Uit- en bijwerken van receptenboeken
  • Invoeren van gegevens of hulp bij softwarekeuze
  • Maken van productspecificaties
  • Inventariseren van allergene stoffen
  • Berekenen van voedingswaarden
  • Controleren van je etiketten
  • Adviseren over informatiemiddelen voor onverpakte producten
  • Verhogen van kennis van je medewerkers

Meer over etiketteringsadvies lees je hier.

Workshop voedselveiligheid

Je kennis over voedselveiligheid bijspijkeren? Geen probleem. Ik verzorg graag een cursus voor je om het belang voor een goed voedselveiligheidsplan uit te leggen. Hierin komen diverse zaken naar voren zoals opslag, bewerken, bewaren van grondstoffen en verkoop van producten. We hebben ook een training voedselveiligheid. Wil kijken wat je zelf kan doen aan het kennisniveau van je medewerkers? Download gratis Voedselveilig werken, samen met je team. 

Controlesysteem: Herinspectie na adviesbureau

Op zoek naar een adviesbureau voor de optie 'herinspectie na adviesbureau'? We helpen je graag verder. Neem zo snel mogelijk contact met ons op (je moet de NVWA namelijk binnen 14 dagen na de brief laten weten welk adviesbureau je inschakelt). Bel: 0317-471234 dan maken we samen een afspraak. Meer informatie over lees je hier.

Meer weten?

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem contact met ons op. Mail info@foodbase.nl, bel 0317-471234 of vraag een offerte aan via de bestelknop.

 

Erik van Hoogstraten

Hygiëne adviseur 

info@foodbase.nl
0317-471234

Bbrood heeft hygiëne altijd belangrijk gevonden. “Maar het mocht wel wat meer aandacht krijgen”, vertelt Heleen van den Broek, regiomanager bij de Amsterdamse bakkerijketen. Door hygiëne hoger op de agenda te zetten en met een beetje hulp van FoodBase, komt Bbrood tegenwoordig ongeschonden door hygiëne-inspecties.

Foto: Heleen van den Broek

Herinspecties

“Vroeger hadden we na audits vaak een herinspectie”, vertelt Heleen. De hygiëne zelf was wel op orde, maar de registratie kon vaak beter. “Hoewel het om kleine dingen ging, zorgde het in onze beleving altijd voor wat gedoe. Je hebt liever dat de inspecteur maar één keer hoeft langs te komen. Dus toen FoodBase enkele jaren geleden de online Hygienetool implementeerde bij Bbrood, vroegen we ook meteen om een uitgebreid advies.”

Iedereen op scherp

Bij een hygiëne-advies komt een van de adviseurs van FoodBase bij de winkel(s) langs. Hij of zij kijkt naar verbeterpunten en maakt de winkel(s) klaar voor de inspectie. Heleen: “Ik vind het fijn dat hij niet alleen een rapport voor mij of voor de filiaalleider maakt, maar dat hij ook het gesprek aangaat met de medewerkers. Hij legt bijvoorbeeld uit waarom temperaturen belangrijk is. Aan de filiaalleider geeft hij concrete verbeterpunten mee. Zo’n uitgebreid advies zet iedereen weer op scherp. Zeker als je in één vaste winkel werkt, krijg je blinde vlekken. En zie je het bijvoorbeeld niet, als de deurmat of gevel vies is. Terwijl ook dat bij een goede hygiëne hoort.”

Aangepaste processen

Het advies kan voor aangepaste processen zorgen. Zo worden bij Bbrood de formulieren tegenwoordig steekproefsgewijs gecontroleerd. “We hadden formulieren die achterhaald waren, bijvoorbeeld omdat er een kastje was weggehaald of omdat een winkel nieuwe producten aanbiedt. Daar hoort ook een aangepast formulier bij. In de Hygienetool is het aanpassen van zo’n formulier een fluitje van een cent, maar het moet wél gebeuren.”

Direct goedgekeurd

Hoe klein de verbeterpunten ook waren, ze zorgen er wel voor dat Bbrood nu voor de meeste inspecties in één keer slaagt. “Als hygiëne op de agenda blijft staan, is het veel makkelijker om standaard aan alle voorwaarden te voldoen. En dan is het eigenlijk helemaal geen gedoe of iets waar je tegenop hoeft te zien.” Om actief met hygiëne aan de slag te blijven, starten de medewerkers van Bbrood binnenkort met de training Voedselveiligheid van FoodBase. “We willen niet verslappen”, aldus Heleen.

Erik van Hoogstraten

Hygiëne adviseur 

info@foodbase.nl
0317-471234