Opgeruimd de decemberdrukte in

Blog

December staat voor de deur dat betekent dat we ons in de horeca, bakkerij, slagerij maar ook retail opmaken voor de drukste en voor velen ook mooiste tijd van het jaar: kerst en oud & nieuw. De feestelijke decemberverpakkingen, producten en exclusieve grondstoffen stromen binnen. Goede kans dat het met al die extra voorraad in je bedrijf met de hygiëne dan snel bergafwaarts gaat. Harry van Etten (hygiëne inspecteur) vertelt je in dit artikel hoe je ook in de decemberdrukte de hygiëne binnen je bedrijf op peil houdt.

Voorbereiding geeft rust

Een goede hygiëne, ook in de drukke decembermaand, begint met goede voorbereiding en planning. Zorg dat alles in zowel de winkel als keuken en productieruimte goed schoon is en netjes opgeruimd. Zorg voor de aanwezigheid van de juiste documenten, bijvoorbeeld over allergenen maar ook met ‘spelregels’ voor tijdelijke arbeidskrachten.

Kijk de komende weken regelmatig door de ogen van je klant naar je zaak

Schoonmaken wordt vaak een sluitstuk als het druk is en je nauwelijks nog weet waar je je grondstoffen, verpakkingen, producten en andere voorraden moet opbergen. Maar stel je eens voor dat je klanten vanwege een noodgeval ineens via de achterdeur naar buiten zouden moeten. Zou je trots zijn op wat ze dan onderweg tegenkomen? Durf je ze met een gerust hart je zaak door te loodsen? Kunnen ze er überhaupt nog langs of heb je alles vanaf de vloer torenhoog opgestapeld? Zou jij bij jou graag iets lekkers komen halen voor december?

Vind je het moeilijk om met een objectieve blik naar je zaak te kijken? Vraag je klanten om feedback. Dit kan je persoonlijk doen, maar ook met een klanttevredenheidsonderzoek of mystery shopper.

Zorg voor voldoende opslagruimte

Het is heel verleidelijk en soms zelfs noodzakelijk om de koeling en iedere plank in je winkel of achter de bar vol te stouwen met verpakkingen en producten voor de aankomende periode. Let er dan wel op dat je de komende drukke periode met een schone winkel, keuken en/of productieruimte begint. Schoonmaken is iets anders dan schoon houden en het werkt heel plezierig om straks in december het schoonmaakwerk alleen maar te hoeven bijhouden. Heb je komende tijd wat extra handjes tot je beschikking? Laat die handjes dan nog even een grote schoonmaak doen of je magazijn of zolder goed opruimen. Zo weet je zeker dat je straks alle extra’s met een gerust hart en veel gemak kwijt kunt.

Geef tijdelijke krachten voldoende aandacht

De maand december brengt vaak ook veel tijdelijke krachten in je bedrijf. Familie, buren en vrienden zijn vaak bereid om een handje te helpen en ook scholieren of studenten steken in deze periode graag de handen uit de mouwen. Waarschijnlijk ben je blij met ieder paar handen dat je komt helpen en heb je weinig tijd om deze tijdelijke krachten goed te instrueren. Mijn advies: schenk hier toch voldoende aandacht aan. Zorg dat alle mensen binnen je bedrijfsmuren vooraf goed weten wat er van hen wordt verwacht qua kleding, haardracht en sieraden. Maar ook op het gebied van inzet, huisregels en hygiënevoorschriften. Je kunt documenten uit de Hygienetool downloaden om vooraf met hen te delen.

Advies op maat?

Laat ons weten wat we voor jou kunnen betekenen. Mail info@foodbase.nl of bel 0317-471234. Of bekijk de website voor meer informatie over hygiëne-inspecties, hygiëne-advies en training.

 

 • Vorige bericht
  Blog
  Zo behaalt jouw oliebol een Gouden Bekroning
  Elk jaar keuren de keurmeesters van FoodBase oliebollen uit het hele land voor Bekroond met Goud. Het behalen van zo’n bekroning is alleen niet zo gemakkelijk. Keurmeester Henri legt uit hoe het keurproces verloopt en waarop je als oliebollenbakker...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Blog
  Terugblik 2021: samen succesvol!
  Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? We vroegen aan Babs Bruil (manager FoodBase) hoe zij terug keek op het afgelopen jaar van FoodBase. Wat waren de hoogtepunten? Op welke manieren waren we samen succesvol? En wat zijn de verwachtingen voor...
  Lees meer
Terug naar artikelen