Is een HACCP-certificaat wel of niet verplicht?

Blog

Wanneer je met voedsel of drinkwaren werkt (verwerkt, behandelt of vervoert) ontkom je niet aan de regels rondom voedselveiligheid. Met een HACCP- of voedselveiligheidscertificering laat je jouw afnemers weten dat je voldoet aan alle geldende hygiëneregels. Certificering is alleen niet verplicht.

Wat is dan wel verplicht?

Wel moet je volgens de voor jouw geldende hygiënecode of HACCP-plan werken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het naleven van de regels. Het is daarom belangrijk dat niet alleen jij, maar ook je medewerkers kennis hebben van voedselveiligheid en je ze instructies geeft over hoe ze veilig met voedsel werken. 

Hoe toon je aan dat je volgens de hygiënecode werkt?

Je bepaalt zelf hoe je aantoont dat je volgens de code werkt. Wel geven de verschillende hygiënecodes (van de horeca, bakkerij, slagerij en cbl/detailhandel) handvatten, zoals formulieren die je kunt gebruiken. Zo bespaar je een hoop tijd en uitzoekwerk. Je kunt het natuurlijk wel zelf aanpassen aan de situatie in jouw bedrijf. Wil je het nog makkelijker? Gebruik een online tool, zoals de hygienetool waarmee je eenvoudig je registraties bijhoudt.

Waarom je wel voor certificering wil gaan?

Als je levert aan bijvoorbeeld een supermarkt, zorginstelling, ziekenhuis, restaurants, etc. dan kan het een eis zijn van deze bedrijven dat je een hygiënecode certificaat hebt, op dat moment kun je jouw bedrijf dus laten certificeren op de hygiënecode.

Wanneer je zelf als bedrijf actief op zoekt bent naar nieuwe afzetmogelijkheden kan het ook een groot voordeel zijn dat je al gecertificeerd bent, hiermee toon je aan dat jouw bedrijf op een voedselveilige manier voedsel of drinkwaren kan afleveren. In dit artikel vertelt André je meer over de voordelen van certificeren.

Hulp nodig?

Wil je komend jaar je bedrijf laten certificeren? Of advies over de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf? We helpen je graag verder. Kijk hier voor meer informatie over hygiëne-advies.

Wil je een keertje sparren over jouw bedrijfsvraagstukken? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze accountmanagers aan.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste artikelen? Volg ons op LinkedIn of Facebook. Of schrijf je in naast dit artikel of onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief.

 • Vorige bericht
  Blog
  HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken?
  Wanneer je met voedsel of drinkwaren werkt (verwerkt, behandelt of vervoert) moet je voedselveilig werken. Je kan hiervoor een voedselveiligheidssysteem (HACCP) opzetten of werken volgens de hygiënecode. In dit artikel vertelt Erik van Hoogstraten,...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Blog
  Wel of niet certificeren?
  In Nederland moet ieder bedrijf dat met voedsel en/of dranken werkt volgens de geldende hygiënecode of een HACCP-plan werken. Met certificering laat je zien dat jij aan de richtlijnen opvolgt en zo de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf waarborgt...
  Lees meer
Terug naar artikelen