Wel of niet certificeren?

Blog

In Nederland moet ieder bedrijf dat met voedsel en/of dranken werkt volgens de geldende hygiënecode of een HACCP-plan werken. Met certificering laat je zien dat jij aan de richtlijnen opvolgt en zo de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf waarborgt. Certificeren klinkt vaak spannend, maar dat is het niet. Daarom vertelt André Wijnhorst, accountmanager, je in dit artikel alles over de voordelen van certificeren.

“Certificeren is niet zo spannend als het lijkt, je wilt immers dat al je afnemers een veilig product krijgen”, zegt André. Certificeren kan voor verschillende voedselveiligheidssystemen, zoals de hygiënecode, FSSC22000, BRC of IFS. Bij een certificering moeten zowel het pand als de werkwijze worden beoordeeld op de normen van het type certificaat. Concreet betekent dit dat de afspraken duidelijk op papier moeten komen en dat het pand bouwkundig in een goede staat dient te zijn. Daarnaast moeten management en medewerkers ook begrijpen hoe de code werkt en hiernaar werken.

Waarom wel certificeren?

 • Een certificaat wekt vertrouwen

Met het certificaat laat je jouw afnemers weten dat je voldoet aan alle geldende hygiëne regels. Dit wekt vertrouwen en geeft meerwaarde aan je dienstverlening.

 • Met een certificaat toon je aan dat je aan de wettelijke eisen voldoet

Consumenten verwachten tegenwoordig meer transparantie over waar voeding vandaan komt en vragen daar ook om. Met certificering laat je je klant zien dat voedselveiligheid binnen jouw bedrijf hoog in het vaandel staat. Gecertificeerde bedrijven krijgen daarom bij ons ook een minicertificaat om in je zaak te zetten.

 • Voedselveiligheid is een onderdeel van de klantbeleving

Corona heeft ervoor gezorgd dat iedereen zich bewuster is geworden en hogere verwachtingen heeft over hygiëne en de verwachting is dat dit zal toenemen. Dat betekent dat klanten naast veilige en lekkere producten ook een net en schoon bedrijf willen zien. Beleving is het sleutelwoord en daarbij is goede hygiëne onmisbaar.

 • Je valt onder aangepast NVWA-toezicht

Als je bij ons al langere tijd een voedselveiligheidsbewijs hebt of je certificaat in één keer behaalt, vertrouwt de overheid dat je voedselveiligheid op hoog niveau is. Dat betekent dat we alleen nog langskomen bij een melding of om het controlesysteem zelf te beoordelen.

Certificering door FoodBase

FoodBase is door de overheid aangemerkt als ‘geaccepteerd zelfcontrole systeem’. Dat houdt in dat je als ambachtelijk bedrijf minder controle krijgt van de NVWA. Als je bij ons al langere tijd een voedselveiligheidsbewijs hebt of je certificaat in één keer behaalt, vertrouwt de overheid dat je voedselveiligheid op hoog niveau is. Hier lees je meer over hygiëne-inspecties.

Hulp nodig?

Wil je komend jaar je bedrijf laten certificeren? Wij helpen je graag verder. Mail info@foodbase.nl of bel 0317-471234. 

Wil je een keertje sparren over jouw bedrijfsvraagstukken? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze accountmanagers aan.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste artikelen? Volg ons op LinkedIn of Facebook. Of schrijf je in naast dit artikel of onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief.

 • Vorige bericht
  Blog
  Is een HACCP-certificaat wel of niet verplicht?
  Wanneer je met voedsel of drinkwaren werkt (verwerkt, behandelt of vervoert) ontkom je niet aan de regels rondom voedselveiligheid. Met een HACCP- of voedselveiligheidscertificering laat je jouw afnemers weten dat je voldoet aan alle geldende...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Blog
  Zo maak je een met goud bekroonde paasstol
  Een paasstol die is bekroond met goud, voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Een onafhankelijke keurmeester beoordeelt het product op korstkleur, model en verzorging, korsteigenschappen, kruimeigenschappen, smaak en eeteigenschappen. Henri...
  Lees meer
Terug naar artikelen