Uitblinkers | Dorianne van der Brink: “De training ‘Leidinggeven op de werkvloer’ smaakt naar meer, binnenkort start ik met de verdiepende training over leidinggeven”

Klantervaring

Met haar inmiddels vijftien jaar aan ervaring bij Bakkerij Schreuder weet winkelmedewerker Dorianne van den Brink goed hoe ze klanten bedient en hoe ze brood en banket verkoopt. Maar vanwege het groeiende bedrijf krijgt Dorianne binnenkort waarschijnlijk een leidinggevende functie. “Om ons team goed te kunnen motiveren en inspireren, volgde ik bij FoodBase de training ‘Leidinggeven op de werkvloer’. Dat vond ik zo interessant, dat ik me nu ook heb aangemeld voor de training ‘Leidinggeven – verdieping’.” Wat Dorianne allemaal heeft geleerd en nog hoopt te gaan leren? Ze vertelt erover in dit interview.

Bakkerij Schreuder groeit hard. Met drie nieuw geopende vestigingen en daarmee in totaal acht winkels, kunnen eigenaren Kor en Marjanne niet alle zaken meer zelf runnen. “Daar zijn in de toekomst misschien winkelbegeleiders voor nodig”, vertelt Dorianne. “In de vestiging waar ik werk, in Garderen, is naast een bakkerij ook een lunchroom. Als je dan met z’n vijven op de werkvloer staat, is het belangrijk dat iemand de leiding neemt. Die rol neem ik nu vast graag op me.”

Rollenspellen en gesprekstechnieken

Maar om die rol goed te kunnen vervullen, wilde Dorianne eerst haar leidinggevende skills verbeteren. “Als onderdeel van het Winkelbegeleider-traject van FoodBase, volgde ik de training Leidinggeven op de werkvloer. Aan de hand van bepaalde casussen speelden we samen met actrice Maria verschillende situaties na. Hoe spreek je collega’s aan als ze ongewenst gedrag vertonen? Hoe motiveer je een collega die niet op hetzelfde tempo werkt als de rest? Hierdoor heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd en de manier waarop ik met collega’s omga. Mijn gesprekstechnieken leverden niet altijd het gewenste resultaat op, maar dankzij trainster en professional Asta van Cleef heb ik handvatten gekregen om collega’s wél te motiveren en inspireren.”

Andere manier van leidinggeven

“Na het volgen van de training ga ik anders met collega’s om. Ik had nog weleens de neiging om dingen zelf op te lossen, omdat ik het team er niet mee wilde belasten. Maar het is beter om juist met collega’s te delen hoe je bepaalde problemen oplost en ze aan te moedigen om dingen op dezelfde manier aan te pakken. Ik merk dat we daardoor beter samenwerken en collega’s deze werkwijze ook fijn vinden. Laatst kreeg ik ‘s avonds een appje van een collega dat ze die dag zo fijn met me had samengewerkt. Dan weet je dat het goed zit.”

Verdiepende training

Tijdens de training ‘Leidinggeven op de werkvloer’ heb ik al veel bruikbare tips gekregen, maar voor mijn gevoel valt er op dit onderdeel nog veel meer winst te behalen. Daarom ga ik door! In de training ‘Leidinggeven – verdieping’ hoop ik te leren hoe je slechtnieuwsgesprekken voert. Hoe vertel je iemand dat zijn of haar contract niet wordt verlengd? En hoe voer je een functioneringsgesprek? Ik ben leergierig en kan niet wachten om in januari met deze verdiepende training te starten.”

Ga jij binnenkort als leidinggevende aan de slag of ben je dat al, maar wil je je collega’s nog beter leren inspireren en motiveren? Volg ook de trainingen Leidinggeven op de werkvloer en Leidinggeven verdieping.

 • Vorige bericht
  Blog
  Medewerker Backoffice Trainingen Marcella: “Bij...
  In de rubriek ‘Vakmens’ laten we jou kennismaken met de vakmensen van FoodBase. Dit keer Medewerker Backoffice Trainingen Marcella Radt-Bos (37). Marcella is al veertien jaar werkzaam bij FoodBase en gaat nog elke dag met plezier naar haar werk. “...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Nieuws
  FoodBase brengt dienstverlening terug naar de...
  FoodBase, onderdeel van de Stichting Nederlands Bakkerij Centrum, gaat haar activiteiten reorganiseren en terugbrengen naar de kern: Hygiëne & Wetgeving en Sensoriek & Technologie. Daarbij is het onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen komen te...
  Lees meer
Terug naar artikelen