Certificering lijkt ingewikkelder dan het is

Klantervaring

Sinds Sander Bil de natuurbakkerij en ook het familiebedrijf Billy’s Farm in 2018 samen met zijn broer Guido overnam, stond certificering hoog op zijn wensenlijst. “De hygiënecode hadden we al wel, maar met een erkend certificaat draag je nog meer professionaliteit uit naar klanten”, vertelt Sander. Daarom schakelde hij FoodBase in om te helpen bij de implementatie en certificering van Billy’s Farm naar een FSSC 22000 kwaliteitssysteem. Hoe dat ging? Sander vertelt erover in dit interview.

Billy’s Farm dankt zijn naam aan de boerderij waar de bakkerij in 1980 ooit begon. Inmiddels worden hun biologische en plantaardige koeken in tientallen biologische supermarkten, natuurvoedingswinkels en andere speciaalzaken in Nederland en België verkocht.

Professionalisering
Omdat de koeken steeds populairder werden, wilden Sander en Guido heel graag voldoen aan de Europese norm op het gebied van kwaliteit, veiligheid en hygiëne. FSSC 22000 is een totaalaanpak van voedselveiligheid-risicomanagement in de hele voedingsdoorleveringsketen. “Met een certificaat weet je niet alleen zelf dat je alles volgens de regels doet, maar kun je dit ook aan klanten laten zien. Dat komt professioneel en betrouwbaar over.”

Plan van aanpak
Hoe de implementatie in zijn werk ging? “Hygiëneadviseur Helma van Galen van FoodBase reikte een stappenplan aan met punten waar de bakkerij aan moest voldoen en tips om dit plan uit te rollen. Zo moesten wij onze schoonmaaktaken gaan vastleggen. We deden alles al goed op de automatische piloot, maar schoonmaaklijsten moeten controleerbaar zijn en dus vinken we de taken en controles nu netjes elke dag af.”

Werkprocessen vastleggen
“Daarnaast hebben we onze werkprocessen onder de loep genomen. Zijn de weegschalen goed afgesteld en gekalibreerd? Houden we ons elke dag aan alle HACCP regels? Werken we veilig? Wat zou er mis kunnen gaan tijdens het productieproces? Gebruiken we elke dag precies dezelfde grondstoffen en hoeveelheden? Dat houden we nu allemaal digitaal bij. Zo weten we zeker dat onze koekjes altijd dezelfde kwaliteit hebben én veilig en hygiënisch worden bereid.”

Inspectie voor certificering
Toen Sander, Guido en hun dertien medewerkers na een jaar keihard werken alles op de rit hadden, konden ze zich voorbereiden op de inspectie. “Eerst deden we een interne audit, om onszelf alvast te toetsen. Daarna volgde de officiële inspectie waarbij we het certificaat in één keer hebben behaald. We waren zo blij en trots, ook op de rest van ons team. Als je een ergens een jaar lang samen naartoe werkt, is dat echt een overwinning.”

Tip voor andere ondernemers
Sander wil andere bakkers en ondernemers meegeven dat ze niet terughoudend hoeven te zijn voor de FSSC 22000 certificering. “Het lijkt ingewikkelde materie, maar doe het vooral op je eigen tempo en op je eigen manier. Je doet het nu waarschijnlijk al helemaal goed, het is alleen een kwestie van puntjes op de i zetten. Als wij het kunnen, kunnen jullie het ook!”

Kun jij ook hulp gebruiken bij certificering naar een FSSC 22000 kwaliteitssysteem? Lees hier meer of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

 • Vorige bericht
  Blog
  Kom uit de productie. Zet je bedrijf op scherp.
  Het is druk. Als ondernemer word je daar blij van; er wordt goed omgezet. Wat extra handjes erbij zou lekker zijn, maar je klaagt niet en loopt zelf gewoon wat harder. Randzaken kunnen wachten; als die rij in je winkel of productieruimte maar...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Whitepaper
  Voorbereid de feestdagen in
  De feestdagen zijn voor iedereen in de versbranche drukke tijden. Toch kun je als ondernemer nog meer uit deze periode halen. Het is een goed moment om nieuwe mensen te trekken en bestaande klanten eens extra in het zonnetje te zetten. Maar hoe...
  Lees meer
Terug naar artikelen