Voedingswaardeanalyse of -berekening

De voedingswaarde van een product speelt voor de consument een steeds belangrijkere rol bij de aankoopbeslissing. Vooral de jonge generaties zijn in toenemende mate bezig met wat ze eten. Hoeveel vezels zitten er in een product? Is het niet te calorierijk? Of te zout? Zorg dat je je klant informeert en helpt om een bewuste keuze te maken. Een voedingswaardeanalyse (of berekening) maakt dat mogelijk. 

Linda vertelt je hieronder meer over onze werkwijze.

 

Onze werkwijze

Je hebt keuze uit een voedingswaardeberekening of voedingswaardeanalyse. Een berekening vindt plaats op basis van de door jou aangeleverde receptuur en grondstofspecificaties. Bij een analyse sturen we je eindproduct naar een laboratorium voor het bepalen van de voedingswaarde.

In beide gevallen bepalen we de energetische waarde en de gehaltes van:

  • Vet
  • Verzadigde vetzuren
  • Koolhydraten
  • Suikers
  • Eiwitten
  • Zout

Aan de hand van de resultaten kun je je product duidelijk en volledig etiketteren conform de wettelijke voorschriften.

Analyse of berekening?

Voor een berekening gebruik ik de beschikbare gegevens van leveranciers. Een berekening is daardoor afhankelijk van de beschikbare gegevens over de gebruikte grondstoffen. Daarom is een analyse vaak een gemakkelijkere en nauwkeurigere manier om de voedingswaarde in beeld te brengen. Daarnaast biedt een analyse de mogelijkheid om naast de verplichte ook vrijwillige voedingswaarde-informatie in kaart te brengen, zoals de hoeveelheid enkelvoudige onverzadigde vetzuren, zetmeel, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Deze informatie kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld vezels toevoegt aan het product.

Voedings- en/of gezondheidsclaims

Wil je jouw product onderscheidend neerzetten in deze uitgebreide markt? Ik onderzoek graag of je een voedings- en/of gezondheidsclaim op je product kan maken.

Meer weten?

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem contact met ons op. Mail info@foodbase.nl, bel 0317-471234 of vraag een offerte aan via de bestelknop.

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist 

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist