Bbrood krijgt medewerkers mee dankzij Hygienetool
21 mrt. 2022

In 2008 begon Bbrood met een klein winkeltje op de Zeedijk in Amsterdam. Het richtte zich specifiek op desembrood en onderscheidde zich daarmee van veel andere bakkerijen. Al snel kwamen er vestigingen bij. De samenwerking met Marqt zorgde voor een stroomversnelling en momenteel heeft Bbrood tien winkels met vooral duurzame producten. “Hygiëne is een randvoorwaarde”, zegt Heleen van den Broek, regiomanager bij Bbrood ( op de foto). Ze legt uit hoe zij ervoor zorgt dat alle tien de winkels aan die randvoorwaarde voldoen.
Nieuwe collega’s
“Hygiëne voelt voor medewerkers nog weleens als een moetje”, begint Heleen haar verhaal. “Ik vind het een heel belangrijk onderdeel, we werken immers met voedsel.” Daarom wordt er veel aandacht besteed om collega’s dat belang te laten inzien. “Bij het inwerken van nieuwe collega’s is schoonmaken natuurlijk een vast onderdeel. Wanneer maak je schoon, welke doekjes gebruik je waarvoor en welke schoonmaakmiddelen horen daarbij? Daarnaast hebben we een online basistraining geïntroduceerd. Nieuwe collega’s volgen de training op een laagdrempelige manier, op een plek en moment dat het hen uitkomt.”
Registratie blijkt uitdaging
Hygiëne een vast onderdeel van het proces maken, zorgt ervoor dat medewerkers zich ook goed aan de richtlijnen houden. “Dat stukje zit wel goed”, zegt Heleen. De registratie blijkt een iets grotere uitdaging. “Tot een jaar of twee geleden registreerden wij alles nog op papier. Om de registraties in te zien, moest ik bij een winkel langs. Toen heeft FoodBase de online Hygienetool bij ons geïmplementeerd.” In de Hygienetool zijn alle hygiëneverplichtingen terug te vinden en gevat in formulieren. Elke winkel heeft een eigen ‘map’ met alleen de formulieren die voor die winkel van toepassing zijn. Medewerkers registreren via een tablet. Heleen kan de registraties van alle winkels inzien. “Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker om overzicht te houden. Het maakte ook inzichtelijk, dat niet elke winkel even goed registreert.”