Zo behaalt jouw oliebol een Gouden Bekroning

Blog

Elk jaar keuren onze keurmeesters oliebollen uit het hele land voor Bekroond met Goud. Het behalen van zo’n bekroning is alleen niet zo gemakkelijk. Keurmeester Henri legt uit hoe het keurproces verloopt en waarop je als oliebollenbakker kan letten.

Het keurproces van oliebollen voor Bekroond met Goud

Oliebol komt binnen in neutrale verpakking waardoor we niet weten van wie het product komt. Vervolgens begint het keurproces, waarbij we naar verschillende aspecten kijken.

Een oliebol mag best wat vet zijn, toch?

Het meest voorkomende probleem is dat de oliebollen te vet zijn. Een oliebol is te vet wanneer er veel vet uitkomt als je licht in de bol knijpt. Wanneer een oliebol teveel vet opneemt, gaat de oliesmaak overheersen en die smaak hoort een oliebol niet te hebben. 

De kans dat de oliebol te veel olie opneemt, is erg groot wanneer je een oliebol te lang bakt. Hoe meer vocht uit de oliebol verdampt, hoe meer olie hij opneemt. De baktijd is daarom erg belangrijk. Oliebollen van circa 80 gram hebben een baktijd van 6 tot maximaal 7 minuten. Ook de baktemperatuur is belangrijk. Wanneer de olietemperatuur teveel zakt bij het scheppen van de oliebollen (<170˚C), nemen de oliebollen meer vet op. Ook oude of juist te heet verwarmde olie (>180˚C) kunnen oorzaken zijn van te vette oliebollen.

Het geheim achter een goede oliebol

De perfecte oliebol ontwikkel je door veel te meten en noteren. Houdt de exacte hoeveelheden van de grondstoffen, tijden en temperaturen bij. Keur je oliebol en pas als het nog niet klopt één element aan. Kijk wat de verandering met je eindresultaat doet en blijf je oliebol op deze manier verbeteren totdat je de perfecte oliebol hebt. 

Wat is een goede oliebol?

Een oliebol moet vaktechnisch kloppen. Dat betekent dat hij bolvormig is zonder droge stekels. De oliebol heeft een krokante korst met een mooie goudbruine, regelmatige kleur. Ook de binnenkant van de oliebol is belangrijk. De oliebol moet een open structuur hebben en de vulling moet goed verdeeld zijn. Een extra toevoeging, zoals kaneel, mag niet teveel overheersen. Het is lekker als je zo’n toevoeging subtiel net proeft. Daarnaast moet de oliebol natuurlijk goed gaar zijn, maar het allerbelangrijkste is dat hij lekker smaakt. Na het eten van de oliebol moet je het gevoel hebben: ‘daar lust ik er nog wel eentje van’.

Is jouw oliebol al perfect?

Wil je een bekroning op jouw harde werk en je klanten laten zien dat jouw oliebollen een hoge kwaliteit hebben? Meld je producten hier aan voor Bekroond met Goud.

 

 

 • Vorige bericht
  Blog
  Hoe bereid jij je voor op de feestdagen?
  De feestdagen zijn voor iedereen in de versbranche vaak drukke tijden. Bij slagers vliegen de beenham en rollade over de toonbank, de oliebollen bij de bakker zijn niet aan te slepen en het is topdrukte in de restaurants en supermarkten. Toch valt...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Blog
  Opgeruimd de decemberdrukte in
  December staat voor de deur dat betekent dat we ons in de horeca, bakkerij, slagerij maar ook retail opmaken voor de drukste en voor velen ook mooiste tijd van het jaar: kerst en oud & nieuw. De feestelijke decemberverpakkingen, producten en...
  Lees meer
Terug naar artikelen