Werkt alleen handendesinfectie ook in winkels en productieruimtes?

Blog

In veel winkels zijn nu (ten tijden van corona) desinfectiezuilen geplaatst om handen te reinigen bij binnenkomst. Het RIVM geeft aan dat je handen het beste schoon maakt met water en zeep. Wat kun je het beste gebruiken in winkels en productieruimtes?

Hoewel beide technieken het virus even effectief vernietigen, zitten er twee voordelen aan zeep en water. Ten eerste wast het al het vuil weg waar anders virusdeeltjes in verstopt kunnen zitten. De zeep verbreekt namelijk het virusmembraan, waarna zeepmoleculen bubbels rondom de virusdeeltjes creëren. Met water spoel je dit vervolgens van je handen af.  Maar nog belangrijker: het is gewoon gemakkelijker om je handen gedurende twintig seconden volledig met water en zeep te bedekken dan met handgel.

Handalcohol of -gel werkt minder goed bij vieze of plakkerige handen. Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen. In andere gevallen is het voldoende als je ervoor zorgt dat je niet met je handen aan je gezicht komt en als je thuis komt meteen goed je handen met water en zeep wast.

Het RIVM geeft nog een belangrijke reden voor het gebruik van zeep met water in plaats van handgel: bij te vaak gebruik van handgel, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig (resistent) worden. Dit betekent dat in verloop van tijd ziekteverwekkers onvoldoende gedood worden door een handgel. Daarbij is het ook belangrijk om op te letten dat er op de handgel staat dat het desinfecterend is én dat er een toelatingsnummer (N-nummer) op het etiket staat. Alleen dan is bewezen dat het ziekteverwekkers, zoals het coronavirus doodt.

 • Vorige bericht
  Blog
  Hygiëne weetjes
  Onze hygiëne adviseurs en -inspecteurs komen dagelijks in bakkerijen, slagerijen, verswinkels en horeca. Zij delen graag met je hoe je werkruimtes handig schoon houdt en hygiëne problemen uit de weg gaat.
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Nieuws
  Allergeneninformatie getoetst bij de inspectie
  Allergenen moeten duidelijk worden weergegeven op een product. Door een wetsverandering is de SVVW sinds 2020 meer gaan handhaven op allergeneninformatie. Vanaf januari 2021 zal er ook gefocust worden tijdens de inspecties op de schriftelijke en...
  Lees meer
Terug naar artikelen