Plastic wegwerpbekers, -bestek en -maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik in de ban

Nieuws

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe Europese regels voor het gebruik van kunststof producten voor eenmalig gebruik in de horeca, bedrijfsrestaurants en tijdens festivals. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wegwerpbekers en frietbakjes. Dit geldt voor alle eenmalig te gebruiken materialen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt. Dit geldt ook voor producten van bioplastics. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er minder plastic zwerfafval in het milieu terecht komt. Hergebruik wordt daarom de norm.

 

Heb je een horecabedrijf, bedrijfsrestaurant, snackkraam of bijvoorbeeld een bakkerij met horecagelegenheid? Dan krijg je hiermee te maken. Vanaf 1 juli 2023 moeten klanten gaan betalen voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. En je moet een alternatief aanbieden dat opnieuw gebruikt kan worden. Zo kan een klant bijvoorbeeld zelf een beker meenemen en die zal dan ook geaccepteerd moeten worden.

 

Vanaf 1 januari 2024 mag je helemaal geen wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken die plastic bevatten als je klanten eten en drinken bij je locatie (consumptie ter plaatse), tenzij het materiaal zodanig gerecycled wordt dat het weer opnieuw als voedselcontactmateriaal gebruikt kan worden op je locatie. Daarnaast moet je je klanten laten weten dat zij zelf een beker of voedselverpakking mee kunnen nemen. Of dat je een alternatief aanbiedt dat teruggebracht kan worden. Klik hier om meer over dit onderwerp te lezen. 

 

FoodBase kan hulp bieden bij deze overgang aan ondernemingen. We helpen klanten bijvoorbeeld met geven van advies. Neem hiervoor contact met ons op. 

 

 • Vorige bericht
  Nieuws
  Nutri-Score is vanaf 2024 vrijwillig...
  Op 25 april is via een kamerbrief bekend gemaakt dat Nutri-Score in Nederland ingevoerd wordt als vrijwillig voedselkeuzelogo. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. Nutri-Score helpt consumenten om binnen een...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Whitepaper
  Whitepaper Succesvol ondernemen in uitdagende...
  Door het enorme personeelstekort, de hoge kosten voor energie én de inflatie hebben versondernemers het momenteel niet makkelijk. Toch kan jouw bedrijf deze uitdagende tijden goed doorkomen. Maar hoe? We hebben een whitepaper gemaakt vol met...
  Lees meer
Terug naar artikelen