FoodBase kijkt terug op 25 jaar hygiëne-inspectie en certificering

Blog

FoodBase biedt al 25 jaar hygiëne-inspectie en certificering aan aan ondernemers in de versbranche. Een mooie mijlpaal, maar ook een goed moment om terug te kijken. Want wat is er op het gebied van inspecties en certificering veranderd? “De hygiënecode is een stuk strenger geworden”, weet Harry van Etten, al 20 jaar hygiëne-inspecteur bij FoodBase. In deze blog vertelt hij op welke manier de hygiënecode is veranderd en wat het belang van certificering is.

 

Op dit moment helpt FoodBase zo’n 330 versondernemers met hun hygiëne en certificering. Harry: “Dat zijn veelal bakkers, maar sinds vorig jaar doen we ook inspecties voor andere versondernemers, zoals slagers, horecazaken, supermarken en delicatessenwinkels.”

 

Nieuwsgierige klanten

Het is belangrijk dat je volgens de voor jouw branche geldende hygiënecode werkt, want klanten vertrouwen erop dat je veilig voedsel produceert en levert. “Die hygiënecode is in de afgelopen 25 jaar alleen wel een stuk uitgebreider geworden. Klanten vinden het namelijk steeds belangrijker om te weten waar producten van worden gemaakt en stellen winkelmedewerkers veel vragen, bijvoorbeeld over allergieën. Het is daarom belangrijk om alles van je producten en grondstoffen te weten en die kennis naar klanten te communiceren. Via het etiket of via medewerkers in de winkel.”

 

Willen jij en je medewerkers meer over je producten en de hygiënecode leren? Schrijf jullie dan in voor de FoodBase-training Voedselveiligheid.

 

Inspectie van FoodBase

Om erachter te komen of je voedselveilig en volgens de hygiënecode werkt, kun je een hygiëne-inspectie door FoodBase laten uitvoeren. “Tijdens deze jaarlijkse inspectie controleren we binnen je bedrijf: van de temperatuur van de koelkasten en registraties tot ongediertebestrijding en schoonmaaklijsten. We vullen een inspectielijst in die we ter plekke met je bespreken. Naar aanleiding daarvan stellen we een verbeterplan op of ontvang jij van ons een certificaat.”

 

Checkpunt Voedselveiligheid

“Bovendien kan je met een certificaat meedoen aan Checkpunt Voedselveiligheid, het controlesysteem van de NVWA ter ondersteuning van de voedselveiligheid binnen je bedrijf. Omdat de NVWA voldoende vertrouwen heeft in het hygiënebeoordelingssysteem waarmee FoodBase werkt, komen bedrijven die voldoen aan de door FoodBase gestelde normen in aanmerking voor verminderd toezicht van de NVWA.”

 

Trots op certificering

Harry vindt het zonde dat ondernemers, nadat ze veel tijd en geld gestoken hebben in de certificering, daar vervolgens niets mee doen. “Dit is iets wat je mag vieren en wat je ook naar klanten en leveranciers toe mag communiceren. Deel het op je social media kanalen, maak een kopie van je certificaat en stuur het op naar leveranciers, of hang je certificaat op in de winkel. Gegarandeerd dat je daar leuke reacties op krijgt en wellicht nieuwe klanten aantrekt.”

 

25 keer gecertificeerd

Een mooi voorbeeld van een bakkerij die al 25 jaar op rij is gecertificeerd, is bakkerij Wesseling in Santpoort. “Dit is een van de eerste ondernemers die 25 jaar geleden een certificaat ontving. Een keurig bedrijf met Maarten aan het roer, een fanatieke bakker die het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen. Met alle tips die we de afgelopen jaren gaven, gingen zij direct aan de slag. Dat is belangrijk, ook voor andere versondernemers, dat je vanuit onze rapportage naar de aandachtspunten kijkt en daar dan iets mee doet. En lukt het zelf niet? Dan kun je een hygiëne-adviseur van FoodBase om hulp vragen.

 

Wil jij een hygiëne-inspectie of certificering?

Wil je weten hoe de voedselveiligheid in jouw organisatie ervoor staat? FoodBase ondersteunt je graag met hygiëne-inspecties. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

 

FoodBase-accountmanager André Wijnhorst overhandigt Maarten een presentje voor 25 jaar certificering.

 • Vorige bericht
  Blog
  Succesvol ondernemen in onzekere tijden: 7 tips
  Zowel voor ondernemers als consumenten zijn het onzekere tijden. De stijgende energie- en grondstofprijzen, het personeelstekort, de stikstofcrisis en de inflatie houden veel mensen bezig. Wat is jouw positie in de foodmarkt, wat onderscheidt jou...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Nieuws
  Online lesmethode FlexBase wordt vernieuwd en...
  FlexBase, dé online lesmethode voor studenten van bakkerijopleidingen, is toe aan vernieuwing. FoodBase werkt achter de schermen keihard om zowel de app als desktopversie mooier, interactiever en functioneler te maken. “Bij een vernieuwde app hoort...
  Lees meer
Terug naar artikelen