Gisteren is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het nieuws naar buiten gebracht dat 60 procent van de bijna 13.000 geïnspecteerde bedrijven in 2022 in retail, ambacht en horeca hun klanten niet goed informeren over welke allergenen er in het voedsel of gerecht zijn verwerkt. De toezichthouder ziet wel een lichte verbetering als het gaat om het geven van informatie (door middel van een menukaart of bordje), maar bij het doorvragen wat er in het eten zit, blijkt de kennis van allergenen doorgaans te beperkt. Het kan voor mensen met een allergie of intolerantie gevaarlijk zijn als zij niet goed worden geïnformeerd over wat er in het eten is verwerkt. Vanaf april zal de allergeneninformatie te zien zijn bij de openbaargemaakte inspectieresultaten. Lees meer over dit onderwerp op de website van de NVWA.
Ondersteuning nodig?
FoodBase helpt bedrijven om te voldoen aan de wettelijke en de Hygiënecode eisen door het aanbieden van advies, inspecties en trainingen op het gebied van voedselveiligheid en allergeneninformatie. Wij werken volgens de systematiek zoals afgesproken met de NVWA en zijn bevoegd om jouw bedrijf aan te melden als deelnemer van het Checkpunt Voedselveiligheid Programma. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kom je onder aangepast toezicht van de NVWA te staan. Heb je ondersteuning nodig of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.