Zoutonderzoek

De bakkerijbranche heeft in de loop der jaren een stapsgewijze zoutreductie in brood doorgevoerd. De zoutnorm is wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood. FoodBase kan helpen de hoeveelheid zout in brood te meten.

Inname van teveel zout (met name natrium) zorgt voor een verhoogde bloeddruk en vergroot daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Minder zoutinname kan dus veel levens redden. Naar schatting komt zo’n twintig procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout uit brood. Daarom heeft de bakkerijbranche stappen gezet om de hoeveelheid zout in broodproducten te reduceren.

Wetgeving zout in brood
De hoeveelheid zout in brood mag niet meer zijn dan 1,8 gram zout op 100 gram droge stof. Vrijwel alle broodsoorten moeten voldoen aan deze wettelijke zoutnorm. Naast de dagelijks gegeten broodsoorten geldt de norm bijvoorbeeld ook voor stokbrood, kleinbrood, roggebrood, vruchtenbrood en glutenvrij brood. Bij correct werken en afwegen wordt met een dosering van 1,5% zout op meel de maximale grens van 1,8% zout op droge stof niet overschreden. Let er daarbij wel op dat de overige ingrediënten geen zout of natrium bevatten want dit telt mee voor de totale hoeveelheid zout in brood.

Zoutmeting
Ben je benieuwd of jouw eindproduct voldoet aan de wettelijke norm? FoodBase biedt twee- tot viermaal per jaar een zoutmeting van broodproducten aan, eventueel in combinatie met een productbeoordeling van brood. Wanneer je regelmatig een zoutmeting laat uitvoeren door FoodBase, hou je de controle over het zoutgehalte in broodproducten. Bovendien laat je zien dat zoutreductie en daarmee de gezondheid van de consument serieus neemt. Neem contact op met onze klantenservice via 0317 47 12 12 of via klantenservice@foodbase.nl