Hygiëne en Wetgeving inspectie

Klanten vertrouwen erop dat je veilig voedsel (produceert en) levert. Zorg er daarom voor dat je volgens de voor jouw branche geldende hygiënecode werkt. Wil je weten hoe voedselveiligheid er in jouw organisatie voor staat? FoodBase ondersteunt je daarbij met hygiëne-inspecties.

Nanda vertelt je hieronder hoe een inspectie verloopt. 

Ik kom minimaal één keer per jaar onaangekondigd langs om te toetsen of jouw zaak voldoet aan de eisen van de voor jouw bedrijf geldende hygiënecode. Tijdens zo’n bezoek maak ik een analyse en rapportage op basis van de processen en interviews met medewerkers. Ook neem ik ter verificatie van het proces producten mee voor microbiologisch onderzoek.

Na de inspectie bespreek ik altijd ter plekke het inspectieresultaat en de rapportage. Tijdens dit gesprek gaan we in op wat er al goed gaat in jouw bedrijf en wat er beter kan. Hierbij werken we met een kleurensysteem, zodat je in één oogopslag kunt zien of je de geldende inspectienorm hebt gehaald. Groen betekent dat je het hebt gehaald en je een certificaat van ons ontvangt. Met het certificaat laat je jouw klanten weten dat je voldoet aan alle geldende hygiëneregels. Dit wekt vertrouwen en geeft meerwaarde aan je dienstverlening. Als je oranje scoort, ben je goed op weg en bij rood zijn er nog punten waaraan gewerkt moet worden. Bij oranje of rood volgt dan ook een herhaalbezoek. Voor het herhaalbezoek ga je aan de slag met de verbeterpunten met eventueel hulp van onze adviseurs

Tip! Zet het certificaat dat je van ons krijgt op de toonbank. Hiermee geef je bij jouw klanten aan dat jouw bedrijf voedselveiligheid belangrijk vindt.

Checkpunt Voedselveiligheid

FoodBase is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geaccepteerd binnen het Checkpunt Voedselveiligheid programma. We behoren hiermee tot één van de weinige inspectiebureaus in Nederland die bedrijven mag beoordelen als Checkpunt Voedselveiligheid. Voldoe je als ambachtelijk bedrijf in één keer aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid en dat twee keer achter elkaar, dan krijg je minder controle van de NVWA.

Inspectie zonder certificaat

Wil je alleen weten of voedselveiligheid in jouw bedrijf goed geregeld is? Dan kun je ook kiezen voor een inspectie zonder certificaat. Deze inspecties verlopen iets anders. Bij inspecties zonder certificaat kom ik ook jaarlijks onaangekondigd langs, maar worden producten voor microbiologisch onderzoek alleen meegenomen als jij dat wilt en wordt er geen herhaalbezoek ingepland. Aan de hand van de bespreking met jou en je personeel en de rapportage kun je de eventuele verbeteringen doorvoeren. 

Inspectie combineren met winkelbeoordeling

Sommige klanten willen graag weten wat de uitstraling van hun winkel is en combineren een hygiëne-inspectie met een winkelbeoordeling. Het geeft jou als ondernemer of manager een goede indruk van de situatie in jouw winkel(s). Samen met je medewerkers leer je waar de zwakke plekken liggen en hoe je deze kunt verbeteren. Voor zo’n beoordeling maak ik foto’s en schrijf ik op wat mij opvalt. Daarna maak ik een rapport waardoor je een goed beeld krijgt waar mogelijkheden voor verbetering zijn en waardoor je wellicht meer gaat verkopen.

Wist je dat…

… we bij FoodBase streven naar continue verbetering. Om dit te waarborgen hebben wij een certificering op het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001:2015.

Meer weten?

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem contact met ons op. Mail info@foodbase.nl, bel 0317-471234 of vraag een offerte aan via de bestelknop.

 

Nanda van Dijk

Hygiëne inspecteur

info@foodbase.nl
0317-471234

Bbrood heeft hygiëne altijd belangrijk gevonden. “Maar het mocht wel wat meer aandacht krijgen”, vertelt Heleen van den Broek, regiomanager bij de Amsterdamse bakkerijketen. Door hygiëne hoger op de agenda te zetten en met een beetje hulp van FoodBase, komt Bbrood tegenwoordig ongeschonden door hygiëne-inspecties.

Foto: Heleen van den Broek

Herinspecties

“Vroeger hadden we na audits vaak een herinspectie”, vertelt Heleen. De hygiëne zelf was wel op orde, maar de registratie kon vaak beter. “Hoewel het om kleine dingen ging, zorgde het in onze beleving altijd voor wat gedoe. Je hebt liever dat de inspecteur maar één keer hoeft langs te komen. Dus toen FoodBase enkele jaren geleden de online Hygienetool implementeerde bij Bbrood, vroegen we ook meteen om een uitgebreid advies.”

Iedereen op scherp

Bij een hygiëne-advies komt een van de adviseurs van FoodBase bij de winkel(s) langs. Hij of zij kijkt naar verbeterpunten en maakt de winkel(s) klaar voor de inspectie. Heleen: “Ik vind het fijn dat hij niet alleen een rapport voor mij of voor de filiaalleider maakt, maar dat hij ook het gesprek aangaat met de medewerkers. Hij legt bijvoorbeeld uit waarom temperaturen belangrijk is. Aan de filiaalleider geeft hij concrete verbeterpunten mee. Zo’n uitgebreid advies zet iedereen weer op scherp. Zeker als je in één vaste winkel werkt, krijg je blinde vlekken. En zie je het bijvoorbeeld niet, als de deurmat of gevel vies is. Terwijl ook dat bij een goede hygiëne hoort.”

Aangepaste processen

Het advies kan voor aangepaste processen zorgen. Zo worden bij Bbrood de formulieren tegenwoordig steekproefsgewijs gecontroleerd. “We hadden formulieren die achterhaald waren, bijvoorbeeld omdat er een kastje was weggehaald of omdat een winkel nieuwe producten aanbiedt. Daar hoort ook een aangepast formulier bij. In de Hygienetool is het aanpassen van zo’n formulier een fluitje van een cent, maar het moet wél gebeuren.”

Direct goedgekeurd

Hoe klein de verbeterpunten ook waren, ze zorgen er wel voor dat Bbrood nu voor de meeste inspecties in één keer slaagt. “Als hygiëne op de agenda blijft staan, is het veel makkelijker om standaard aan alle voorwaarden te voldoen. En dan is het eigenlijk helemaal geen gedoe of iets waar je tegenop hoeft te zien.” Om actief met hygiëne aan de slag te blijven, starten de medewerkers van Bbrood binnenkort met de training Voedselveiligheid van FoodBase. “We willen niet verslappen”, aldus Heleen.

Wil jij ook zeker weten dat je onderneming voldoet aan de wettelijke regels voor voedselveiligheid? En wil je je gasten of klanten laten zien dat jullie voedselveiligheid belangrijk vinden? Behaal dan het keurmerk Checkpunt Voedselveiligheid. FoodBase is één van de weinige inspectiebureaus in Nederland met een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geaccepteerd controlesysteem.

Vanaf 1 juni 2022 is er een nieuwe naam en beeldmerk van toepassing: Checkpunt Voedselveiligheid. Ook aantonen dat jullie voedselveilig werken? FoodBase zorgt voor de inspectie en beoordeling. Voldoet jouw ambachtelijk bedrijf in één keer aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid en dat twee keer achter elkaar, dan krijg je minder controle van de NVWA.

Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@foodbase.nl, of bel 0317-471234.

Nanda van Dijk

Hygiëne inspecteur

info@foodbase.nl
0317-471234