Hygiëne-inspecties

Klanten vertrouwen erop dat je veilig voedsel (produceert en) levert. Zorg er daarom voor dat je volgens de voor jouw branche geldende hygiënecode werkt. Wil je weten hoe voedselveiligheid er in jouw organisatie voor staat? FoodBase ondersteunt je daarbij met hygiëne-inspecties.

Nanda vertelt je hieronder hoe een inspectie verloopt. 

 

 

De Inspectie 

We voeren twee soorten inspecties uit:

  • Inspectie met certificaat

  • Inspectie zonder certificaat

Met het certificaat laat je jouw afnemers weten dat je voldoet aan alle geldende hygiëne regels. Dit wekt vertrouwen en geeft meerwaarde aan je dienstverlening. Hieronder leg ik uit hoe een inspectie met certificaat verloopt en geef aan het einde aan wat er anders is bij een inspectie zonder certificaat.

Inspectie met certificaat

Ik kom jaarlijks onaangekondigd langs om te toetsen of jouw zaak voldoet aan de eisen van de voor jouw bedrijf geldende hygiënecode. Tijdens een bezoek maak ik een analyse en rapportage op basis van de processen en interviews met medewerkers. Naast de analyse en rapportage neem ik ter verificatie van het proces producten mee voor microbiologisch onderzoek.

Bij FoodBase werken we met een stoplichtsysteem conform de kleurresultaten van de NVWA. Zo zie je in één oogopslag of de inspectienorm is gehaald. Groen betekent dat je het hebt gehaald. Als je oranje scoort ben je goed op weg en bij rood zijn er nog punten waaraan je moet werken.

Na de inspectie bespreek ik altijd ter plekke het inspectieresultaat en rapportage. Tijdens dit gesprek gaan we in op wat er al goed gaat in jouw bedrijf en wat er beter kan. Bij groen krijg je een certificaat. Bij oranje of rood volgt er een herhaalbezoek. Voor het herhaalbezoek ga je aan de slag met de verbeterpunten met eventueel hulp van onze adviseurs

Tip!: Zet het (kleine) certificaat dat je van ons krijgt op de toonbank. Hiermee geef je bij jouw klanten aan dat jouw bedrijf voedselveiligheid belangrijk vind.

Inspectie zonder certificaat

Wil je alleen weten of voedselveiligheid in jouw bedrijf goed geregeld is? Dan kun je ook kiezen voor een inspectie zonder certificaat. Deze inspecties verlopen iets anders. Bij inspecties zonder certificaat kom ik ook jaarlijks onaangekondigd langs, maar worden producten voor microbiologisch onderzoek alleen meegenomen als jij dat wilt en wordt er geen herhaalbezoek ingepland. Aan de hand van de bespreking met jou en je personeel en de rapportage kun je de eventuele verbeteringen doorvoeren. 

Inspectie combineren met winkelbeoordeling

Sommige klanten willen ook weten wat de uitstraling van hun winkel is en combineren een hygiëne inspectie met een winkelbeoordeling. Ik voer dan naast een hygiëne inspectie ook een winkelbeoordeling uit.

Een winkelbeoordeling geeft jou als ondernemer of manager een goede indruk van de situatie in jouw winkel(s). Samen met je medewerkers leer je waar de zwakke plekken liggen en hoe je deze kunt verbeteren. Voor zo’n beoordeling maak ik foto’s en schrijf ik op wat mij opvalt. Daarna maak ik een rapport waardoor je een goed beeld krijgt waar mogelijkheden voor verbetering zijn en waardoor je wellicht meer gaat verkopen.

Wist je dat…

… FoodBase door de overheid is aangemerkt als ‘geaccepteerd zelfcontrole systeem’. Dat houdt in dat je als ambachtelijk bedrijf minder controle krijgt van de NVWA. Als je bij ons al langere tijd een voedselveiligheidsbewijs hebt of je certificaat in één keer behaalt vertrouwt de overheid dat je voedselveiligheid op hoog niveau is.

… we bij FoodBase streven naar continue verbetering. Om dit te waarborgen hebben wij een certificering op het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001:2015.

Meer weten?

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem contact met ons op. Mail info@foodbase.nl, bel 0317-471234 of vraag een offerte aan via de bestelknop.

Nanda van Dijk

Hygiëne inspecteur

Bbrood heeft hygiëne altijd belangrijk gevonden. “Maar het mocht wel wat meer aandacht krijgen”, vertelt Heleen van den Broek, regiomanager bij de Amsterdamse bakkerijketen. Door hygiëne hoger op de agenda te zetten en met een beetje hulp van FoodBase, komt Bbrood tegenwoordig ongeschonden door hygiëne-inspecties.

Foto: Heleen van den Broek

Herinspecties

“Vroeger hadden we na audits vaak een herinspectie”, vertelt Heleen. De hygiëne zelf was wel op orde, maar de registratie kon vaak beter. “Hoewel het om kleine dingen ging, zorgde het in onze beleving altijd voor wat gedoe. Je hebt liever dat de inspecteur maar één keer hoeft langs te komen. Dus toen FoodBase enkele jaren geleden de online Hygienetool implementeerde bij Bbrood, vroegen we ook meteen om een uitgebreid advies.”

Iedereen op scherp

Bij een hygiëne-advies komt een van de adviseurs van FoodBase bij de winkel(s) langs. Hij of zij kijkt naar verbeterpunten en maakt de winkel(s) klaar voor de inspectie. Heleen: “Ik vind het fijn dat hij niet alleen een rapport voor mij of voor de filiaalleider maakt, maar dat hij ook het gesprek aangaat met de medewerkers. Hij legt bijvoorbeeld uit waarom temperaturen belangrijk is. Aan de filiaalleider geeft hij concrete verbeterpunten mee. Zo’n uitgebreid advies zet iedereen weer op scherp. Zeker als je in één vaste winkel werkt, krijg je blinde vlekken. En zie je het bijvoorbeeld niet, als de deurmat of gevel vies is. Terwijl ook dat bij een goede hygiëne hoort.”

Aangepaste processen

Het advies kan voor aangepaste processen zorgen. Zo worden bij Bbrood de formulieren tegenwoordig steekproefsgewijs gecontroleerd. “We hadden formulieren die achterhaald waren, bijvoorbeeld omdat er een kastje was weggehaald of omdat een winkel nieuwe producten aanbiedt. Daar hoort ook een aangepast formulier bij. In de Hygienetool is het aanpassen van zo’n formulier een fluitje van een cent, maar het moet wél gebeuren.”

Direct goedgekeurd

Hoe klein de verbeterpunten ook waren, ze zorgen er wel voor dat Bbrood nu voor de meeste inspecties in één keer slaagt. “Als hygiëne op de agenda blijft staan, is het veel makkelijker om standaard aan alle voorwaarden te voldoen. En dan is het eigenlijk helemaal geen gedoe of iets waar je tegenop hoeft te zien.” Om actief met hygiëne aan de slag te blijven, starten de medewerkers van Bbrood binnenkort met de training Voedselveiligheid van FoodBase. “We willen niet verslappen”, aldus Heleen.

Nanda van Dijk

Hygiëne inspecteur