100% volkoren certificering

Produceer jij volkorentarwemeel? En wil je deze laten waarborgen als 100% volkoren? Met een FoodBase-certificering laat je jouw afnemers zien dat jouw volkorenmeel voldoet aan het basiscriterium voor volkorenmeel en geschikt is voor het maken van volkorenbrood.

Harry vertelt je hieronder hoe de certificering verloopt en wat het inhoudt.

Werkwijze

Ik kom twee keer per jaar langs om het volkorenmeel op verschillende onderdelen te inspecteren en te analyseren. De eerste keer kom ik langs bij je productielocatie. Bij een positief resultaat ontvang je een certificaat, waarmee het product 100% volkoren geborgd is. Bij een negatief resultaat licht ik mijn bevindingen en verbeterpunten toe en maken we een afspraak voor een nieuwe audit. Na elke audit krijg je natuurlijk ook een digitaal auditrapport en bij iedere bemonstering de laboratoriumuitslagen van het bemonsterde volkorensoort. Voor de tweede audit kom ik op een onverwachts moment langs bij je productielocatie of ga ik langs bij een afnemer om daar je product te bemonsteren en te analyseren op de 100% volkoren eisen.

Certificering

Wist je dat je ook een deel van je volkorenmeel assortiment kunt certificeren? Voor het certificeren kun je namelijk kiezen uit twee opties:

  1. Certificering voor al je volkorenmeelproducten

Bij deze optie dragen al jouw volkorenmeelproducten het 100% volkorenlogo. Je mag dan in je algemene communicatie zeggen dat jouw maalderij gecertificeerd is voor het 100% volkorenlogo.

  1. Certificering voor een deel van je volkorenmeelproducten

Het certificerende deel van jouw volkorenmeelproducten dragen het 100% volkorenlogo. Je mag dan ook alleen communiceren over het 100% volkorenlogo van die producten.

Wanneer is je meel volkorenmeel?

Het basiscriterium voor volkorenmeel is vastgelegd in artikel 16 van het Warenbesluit Meel en brood:

Het woord ‘volkoren’ mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voor zover in de aldus aangeduide waar (lees bijvoorbeeld volkorenmeel of het daaruit bereide volkorenbrood of de aan het brood toegevoegde graankorrels) alle van nature voorkomende bestanddelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.

De werkwijze en criteria voor een 100% volkorencertificering lees je hier.

Meer weten?

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem contact met ons op. Mail info@foodbase.nl, bel 0317-471234 of vraag een offerte aan via de bestelknop.

 

Harry van Etten

Inspecteur

info@foodbase.nl
0317-471234
Harry van Etten

Inspecteur

info@foodbase.nl
0317-471234