Huishoudens gaan bewuster om met voedselverspilling
25 feb. 2020

Er verdwijnt minder eten in de prullenbak en ook de gootsteen en het toilet hebben minder te verduren. Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 7 kilo minder voedsel per persoon dan in 2016, blijkt uit een artikel van Duurzaamnieuws. De bewustzijn over voedselverspilling wordt steeds groter in de huishoudens. Minder overbodig eten wordt gekocht en restjes gaan vaker de koelkast in. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Duurzame energie
Die bewustwording gaat gepaard met duurzame energie. Steeds meer mensen gaan nadenken hoe ze energie kunnen besparen. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig bijna standaard aangeleverd met zonnepanelen, er wordt geïnvesteerd in elektrische auto’s en eerlijke en duurzame kleding krijgt langzamerhand een groter platform.
Wereldwijd meer voedselverspilling dan gedacht
Toch is er nog veel winst te behalen. Onderzoekers van Wageningen Economic Research hebben namelijk aangetoond dat consumenten wereldwijd toch meer voedsel verspillen dan gedacht. Juist in ontwikkelingslanden waar de welvaart snel stijgt en middeninkomenslanden, zoals de Filippijnen en Indonesië, gaat veel voedsel verloren. Er wordt aangenomen dat dit vooral komt door het gebrek aan maatregelen vanuit de overheden om verspilling tegen te gaan.
Uitdaging
Een lagere voedselverspilling zorgt niet alleen voor lagere uitgaven, maar ook voor minder CO2-uitstoot en energieverbruik. Denk maar aan alle processen die nodig zijn, zodat jij die lekkere biefstuk of boterham op je bord kan hebben. Er zijn verschillende apps, bijvoorbeeld de ‘Verspillingsvrije Coach’ die een duwtje in de rug geven om minder weg te gooien. Ga de uitdaging aan!