Gebruik van plastic wegwerpverpakkingen verder aan banden gelegd
15 jan. 2024

Vanaf 1 januari 2024 mogen in kantoren, horeca en tijdens festivals geen eenmalig bruikbare plastic bekers en voedselverpakkingen meer worden gebruikt, tenzij dat het gaat om hoogwaardige recyclebare alternatieven. Op 1 juli werd het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen bij afhaalgelegenheden al aan banden gelegd.
Hoewel er nog gekeken wordt wat er onder de definitie van hoogwaardig recyclebaar valt, raadt Milieu Centraal de consument aan op kantoor altijd herbruikbare bekers, bakjes en servies te gebruiken. De negatieve invloed van herbruikbare verpakkingen en serviesgoed op het milieu is vele malen lager dan bij wegwerpartikelen.
De regeling voor plastic wegwerpverpakkingen is ingevoerd om zwerfafval van plastic en plastic afval in zee tegen te gaan. Het eerste gedeelte ging van start in 2021. Toen kwam er een compleet verbod op wegwerpproducten gemaakt van plastic zoals: wattenstaafjes, wegwerpbestek, wegwerpborden, roerstaafjes, rietjes, ballonstokjes, en wegwerpbakjes en -bekers voor voedingsmiddelen en dranken gemaakt van piepschuim.
Inmiddels zijn er ook beperkingen voor het gebruik van wegwerpverpakkingen voor afhaaleten en -drinken en voor consumptie op de locatie zelf. Bij deze laatste geldt een uitzondering voor hoogwaardige recyclebare alternatieven die voldoen aan een verplichte inzamelingsdoelstelling. Op dit moment houdt deze definitie in dat afgedankte producten als grondstof gerecycled moeten worden in gelijkwaardige producten. Een beker moet dus weer een beker worden.
In oktober van 2023 zijn drie moties rondom de regeling aangenomen in de Tweede Kamer. Deze gaan onder andere over het verbreden van de definitie van hoogwaardige recyclebare alternatieven voor wegwerpbekers voor consumptie ter plekke. Hoe deze definitie verandert wordt door het nieuwe kabinet bepaald.