Zelf voedsel kweken in de klas

De Dordtse kinderen van bassischool Het Kristal zijn er al vroeg bij. Ze kweken hun eigen eten. In de klas staat een kweekkas van GrowWizzKid waarin gerouleerd groepen verantwoordelijk zijn voor hun eigen stekjes, laat AD weten. Ze leren hoe ze hun eigen plantje moeten verzorgen. Van zaadje tot groente, ze maken alles mee. Als het plantje te groot is geworden voor de kweekkas, verhuist het naar de moestuinbakken op het schoolplein.

Positieve invloed

De kinderen leren op deze manier meer over het voedsel dat ze eten en heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen. De oudste kinderen van de school, groep 7 en 8, gaan er zelfs mee leren koken als de stekjes zijn uitgegroeid tot ware groenten.

Innovatieve kweekkas

De kweekkas heeft met zijn roze lichten niet alleen een gezellige en hippe uitstraling, er zit een hele techniek achter. De roze LED-verlichting dat het daglicht imiteert wordt steeds vaker gebruikt in kassen in Nederland en is duurzamer dan de traditionele lichten. Rood is de meest efficiënte kleur om groeilicht te maken en wordt optimaal benut door de plant. Blauw hebben de planten nodig om de vorm van het gewas te sturen. Die combinatie maakt de paars/roze kleur die in de kweekkassen te zien is.

De kinderen van bassischool Het Kristal gaan de rest van het schooljaar verder met het kweken van hun eigen voedsel. Misschien zien we deze kinderen later wel in de foodindustrie. De toekomst ligt in hun handen!

Terug naar artikelen