FCM Online

Met FCM Online wisselt je leverancier online gemakkelijk informatie uit over voedselcontactmateriaal (verpakkingen, bestek, etc.). Dat betekent dat de informatie actueel is en altijd op het door jou gewenste moment beschikbaar.

Pauline vertelt je hieronder meer over FCM online en regelgeving op het gebied van deze materialen

Tijdens verwerking, opslag, bereiding en presentatie komt voedsel in contact met materialen. Bijvoorbeeld machines, gebruiksvoorwerpen, transportmiddelen en verpakkingen. Uit die voedselcontactmaterialen kunnen stoffen vrijkomen die vervolgens in het voedsel terechtkomen (migreren).

Hoe informeert jouw leverancier je over risico’s?

Het is belangrijk voor onze gezondheid en de kwaliteit van het product dat voedselcontactmaterialen niet teveel mogelijk schadelijke stoffen, smaak of geur afgeven. Je leverancier (of producent) van een voedselcontactmateriaal moet je daarom informeren over de bijbehorende gebruiksvoorwaarden en de eventuele risico’s met een Verklaring van Overeenstemming of voedselveiligheidsverklaringen*. Met FCM Online wisselt je leverancier deze verklaringen heel gemakkelijk online met jou uit. Dat betekent dat de informatie actueel is en altijd op het door jou gewenste moment beschikbaar.

* Een Verklaring van Overeenstemming (VvO of DoC) is de officiële aanduiding voor een dergelijke verklaring. Deze is voor een aantal materialen wettelijk verplicht. Voor materialen waarvoor het niet wettelijk bepaald is dat een VvO aanwezig moet zijn, spreken we van een Voedselveiligheidsverklaring.

Wissel eenvoudig een Verklaring van Overeenstemming uit

Om de verklaringen uit te wisselen moet je leverancier informatie over de gebruiksvoorwaarden en eventuele risico’s van materialen in de database zetten. Vervolgens koppelt je leverancier de artikelen, waarop de informatie betrekking heeft, aan de desbetreffende verklaring. Per verklaring vind je alle informatie die je nodig hebt, zoals productspecificaties, toepassingen, certificaten en informatie over relevante stoffen en onderzoeken. Aan een verklaring kunnen meerdere artikelen gekoppeld zijn, bijvoorbeeld verschillende maten verpakkingen van een bepaald soort kunststof. Je ziet de verklaringen en daaraan gekoppelde artikelen alleen wanneer je daarvoor toestemming hebt van je leverancier. 

Gebruikt jouw leverancier al FCM online?

FCM Online ondersteunt jou optimaal, maar daarvoor is het nodig dat je leverancier ook met FCM Online werkt. Vraag je leveranciers daarom een abonnement te nemen op de database en de voor jou relevante informatie daar in te zetten. Hoe meer leveranciers zich aansluiten, hoe succesvoller FCM Online!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kom op tijd achter nieuws over je verpakkingen

De applicatie houdt jou op de hoogte van (mogelijk) onveilige voedselcontactmaterialen en alle ontwikkelingen over regelgeving. Ondanks alle regels en voorzorgsmaatregelen komt het namelijk wel eens voor dat verpakkingsmaterialen en gebruiksartikelen negatief in het nieuws komen, omdat ze onveilig zijn. Begin 2020 werden bijvoorbeeld de reisbekers uit de verkoop gehaald door IKEA omdat er teveel migratie kon plaatsvinden van dibutylftalaat (DBP) naar vloeistof in de bekers en inmiddels is ook bekend dat bamboe servies niet geschikt is om in contact te komen met hete levensmiddelen. Via nieuwsberichten in de database blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Meer weten?

Vraag een offerte aan via de onderstaande knop, neem contact op met Pauline of stuur je vragen naar info@foodbase.nl.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist

p.houtsma@foodbase.nl
31 317471273
Pauline Houtsma

Kennisspecialist

p.houtsma@foodbase.nl
31 317471273